ИЗВЕСТИЕ

Скъпи в Господа братя и сестри!

С благословението на Негово Високопреосвещенство Триадицкия митрополит Фотий в неделя след Въздвижение, 2 октомври (н. ст.) 2022 г., при катедралния храм на Българската Православна Старостилна Църква „Успение Богородично“ бе проведен благотворителен базар в подкрепа на пострадалите от наводненията в община Карлово. Дни преди това беше отслужен молебен пред новата икона на св. преподобномъченица велика княгиня Елисавета, специално направена от сестрите на Княжевската обител „Покров Богородичен“, които винаги активно се включват в социалната дейност към храма.

Много от нас откликнаха и подкрепиха каузата, като отделиха средства и време за подготовката и провеждането на базара. Доброволци приготвиха ръчно изработени изделия и вкусни ястия, а някои дариха икони и духовна литература. Имаше и "щанд" с детски книжки и ръчно плетени играчки за най-малките помагачи. Благотворителното дело подкрепиха и нашите скъпи гости монахиня Параскева и монахиня Доситея от манастира „Св. преподобномъченица Параскева Римска“ в Гърция, под омофора на Негово Високопреосвещенство Киприан, митрополит на Оропос и Фили.

С Божията помощ и с общи усилия се събраха 2042,06 лв.

С помощта на Ситуационния център "Отворени врати за Украйна", с който успешно си сътрудничим в социалните инициативи, осъществихме контакт с местна гражданска организация в най-засегнатото от наводненията село – Каравелово. Съгласувано с тях и с Църковното настоятелство при катедралния ни храм, бе взето решение да се закупят 15 професионални прахосмукачки, които да бъдат дарени на пострадали домакинства. В писмо до отговорника на групата за социално подпомагане г-жа Мария Спасова жителите на селото изразяват сърдечна благодарност за съпричастността в този труден за тях период.По молитвите на св. препмчца Елисавета Господ да поддържа в сърцата ни пламъка на милосърдието и грижата за нуждите на ближния!


От Църковното настоятелство и от групата за социално подпомагане
„Св. преподобномъченица велика княгиня Елисавета“
при катедралния храм „Успение Богородично“