ИЗВЕСТИЕ

Скъпи в Господа братя и сестри,

В дни на изпитания, породени от пандемия, война, стопански и политически кризи, противоречия и духовни разломи ние, с Божия помощ, успяхме да обединим усилия и молитви в подкрепа редица социални каузи, за слава на Триединия Бог и полза на нашите ближни.

Войната в Украйна прогони милиони мирни граждани от родината им. Десетки хиляди потърсиха убежище в нашата страна. Съвсем естествено бе тази трагедия да подбуди към съпричастност, да даде тласък за проява на милосърдие, присъщо на всеки християнин. С Божията помощ и с усилия на енориите ни в страната, както и на наши енориаши, живеещи извън България, дарихме дрехи и вещи от първа необходимост и събрахме парични средства в подкрепа на украинските бежанци и за възстановяване на пострадалия при обстрел храм на Руската Православна Задгранична Църква в град Малин. Част от средствата, събрани за бежанците, бяха използвани за подкрепа на семейства, настанени в домове на наши енориаши. Останалите парични суми насочихме към бежански организации. След известно проучване започнахме да си партнираме с фондация „Отворени врати за Украйна“, която активно развива социална дейност – осигурява хуманитарна помощ, здравни и юридически консултации, изгражда детски центрове и групи за самопомощ. В организацията работи и енориаш на катедралния ни храм в София. Част от събраните парични средства се използват за закупуване на консумативи от първа необходимост, както и за медицински интервенции на болни братя и сестри от Украйна. С наши дарения са извършени операции на няколко боледуващи бежанци – жена с онкологично заболяване (премахване на тумор), жена с тромбофилия (премахване на тромб), 18-годишно момче със сърдечни проблеми (смяна на клапа) и мъж, пострадал на фронта (операция на долни крайници). Христос Бог да ги дари със здраве!

Споделяме с радост тази информация за слава Божия, за утеха на всички ни и с молитва Бог да излее Своята милост над всички, връхлетени от ужасите на войната наши братя и сестри в Украйна, над всички бежанци, намерили подслон у нас и в други страни.

От сърце благодарим на всички вас, дарили своята лепта за изпадналия в беда наш ближен. Милостивият наш Спасител да ви въздаде стократно за любовта и добрината ви и в този живот, и в бъдещия!От Църковното настоятелство и от групата за социално подпомагане
„Св. преподобномъченица велика княгиня Елисавета“
при катедралния храм „Успение Богородично“