Съобщаваме, че на 8 февруари 2021 г.,
след продължително боледуване,
се престави в Господа нашият обичен събрат

четец Алексий – Асен Илич Давидов

Роден на 23 ноември 1946 г. Израснал в семейство на видни комунисти, юношата Асен проглежда със сърцето си за вярата след премеждие в планината. Решава да приеме св. Кръщение и постъпва в Духовната семинария на гара Черепиш. Но му е наложено да прекъсне. Като гимназист се черкува известно време в руския храм „Св. Николай Чудотворец“.

Следва и се дипломира във Философския факултет на Софийския университет. Придобива научната и образователна степен доктор по философия, става научен сътрудник в Института за съвременни социални теории към Президиума на БАН, впоследствие – хоноруван асистент във Философския факултет на СУ, от 1983 г. е доцент, в периода 1991 – 1993 г. е декан на Факултета. Но семето на Христовата вяра в сърцето му буди у него жажда, която не могат да удовлетворят и най-внушителните философски построения, градени според стандартите на природния човешки разум. Тази жажда отново го довежда в Божия дом. Асен Давидов става духовно чедо на Негово Преосвещенство Триадицкия епископ Фотий, който го постригва за четец при катедралния ни храм. От този момент започва служението, което всички добре познаваме. Години наред той подготвя предпричастни четива. Алексий задълбочено изучаваше светите отци и църковните писатели и се стремеше в четивата да звучи техният глас. Така спомагаше за приближаването на всички ни до тях, до тяхната вяра, до техния духовен разум.

Четец Алексий с търпение и благодушие понасяше болестите, с които го посети Господ. Смиряваше се и виждаше в тях благата воля Божия за своето спасение.

Надяваме се, че Лекарят на душите е приел в мир и неговата душа, която покайно и топло се уповаваше на милостта Му. И се молим: „Всеблаги наш Спасителю, прости всяко волно и неволно прегрешение на нашия събрат и му отреди дял в блажената вечност, на която се надяваше по време на земното си странстване. Защото не може да бъде посрамен онзи, който се надява на Тебе“.

Опелото ще бъде отслужено в събота, 13 февруари, от 11:00 ч. в катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“.

Погребението ще се извърши в 14:00 ч., в Централни гробища, парцел 10, ред 14, гроб 6.

От Църковното настоятелство на катедралния храм „Успение Богородично“