Българска Православна Старостилна Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ТРИАДИЦКИЯ МИТРОПОЛИТ ФОТИЙ В ДИОЦЕЗА НА ЕТНА И ПОРТЛАНД (САЩ)

По покана на Негово Високопреосвещенство Етнийския и Потрландски епископ Авксентий, управляващ диоцеза на Етна и Портланд, част от автономната Американска епархия в състава на Църквата на истинските православни християни в Гърция и ректор на Православната духовна семинария Св. Фотий Велики, Негово Високопреосвещенство Триадицкият митрополит Фотий, придружен от йеродякон Серафим (Орманов), посети духовния център на диоцеза – манастира „Св. Григорий Палама“ край град Етна, Северна Калифорния, в периода от 28 септември до 26 октомври (н. ст.).

Семинарията в Етна бе основана през 2015 г. Тя е в процес на получаване на държавна академична акредитация, който се очаква да приключи през 2021 г., и има временно право да издава дипломи за бакалавърска и магистърска степен по богословие. От тази година Триадицкият митрополит Фотий е назначен за гостуващ преподавател. Негово Високопреосвещенство изнесе открита лекция в рамките на курса „Еклесиология и Икуменизъм“ за студентите от бакалавърската програма и проведе двуседмичен просеминар (proseminar) в рамките на курса „Догматическо богословие“ за студентите от магистърската програма.

По време на престоя си в САЩ митрополит Фотий имаше възможност да общува с йерарсите на автономната Американска епархия в състава на Църквата на истинските православни християни в Гърция – техни Високопреосвещенства Етнийския и Потрландски епископ Авксентий, бившия Етнийски митрополит Хризостом и бившия Портландски епископ Сергий, с братството на манастира „Св. Григорий Палама“ начело с игумена архимандрит Акакий, както и със сестринството на манастира „Св. преподобномъченица велика княгиня Елисавета“, ръководено от майка игумения Елисавета. Техни Високопреосвещенства митрополит Хризостом и епископ Авксентий от десетилетия поддържат близки духовни отношения с нашата Църква в България, посещавали са многократно страната заедно с клирици, монашестващи и миряни и са добре познати на голяма част от духовенството и паството ни.

Фоторепортаж от посещението.

Към всяка снимка има пояснителен текст. Ако не го виждате, натиснете бутона за информация (кръглия бутон с буквата „i“).