Българска Православна Старостилна Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПОКЛОННИЧЕСКА ГРУПА ОТ САЩ И КАНАДА В БЪЛГАРИЯ

На 1 юли (18 юни ст. ст.) с благословението на Негово Блаженство архиепископа на Атина и Цяла Гърция Калиник група от Американската Църква на истинските православни християни, водена от Негово Високопреосвещенство Американския митрополит Димитрий, посети нашата страна. В състава на групата, освен миряни от различни енории на тази Църква, се числяха и следните клирици: протопрезвитер Христос Константину от катедралния храм „Св. Марк Ефески“ в Бостън, йеродякон Лука от братството при архиерейския дом на Торонтския митрополит Моисей и йеродякон Сергий от манастира „Възнесение Господне“ в Беарсвил, щата Ню-Йорк, чийто игумен е самият митрополит Димитрий.

Гостите пристигнаха у нас след няколкодневен престой в Румъния. Основна цел на поклонническото им пътуване им е бил празникът на изповедника светител Гликерий Румънски (28 юни/15 юни ст. ст./) в манастира „Преображение Господне“ край село Слатиоара в Румъния. Поклонниците пристигнаха в София от Букурещ следобед на 1 юли. Към тях се бяха и присъединили и гости от Румънската Православна Старостилна Църква – епископът на Галац – Дионисий, архимандрит Нифонт от манастира „Успение Богородично“ в Букурещ и свещеник Севастиян Могърцан от град Сучава.

Сутринта на 2 юли, когато Църквата чества паметта на свети апостол Юда, един от 70-те Христови апостоли, както и на покровителя на православна Америка – светител Йоан Шанхайски, Сан-Франциски чудотворец, поклонническата група се черкува в катедралния храм „Успение Богородично“. Впечатляващо бе благопристойното, скромно и в същото време естествено поведение на гостите. В края на светата литургия Негово Преосвещенство епископ Фотий се обърна към тях с кратко приветствено слово.

Нашите братя и сестри от САЩ и Канада посетиха и Княжвския девически манастир „Покров на Пресвета Богородица“. В манастирския храм „Св. апостол и евангелист Лука“ – Негово Високопреосвещенство митрополит Димитрий и Негово Преосвещенство епископ Дионисий се обърнаха към сестрите на обителта с архипастирски слова. (Словото на митрополит Димитрий може да прочетете тук). Духовната беседа продължи и по време на обяда в манастирската гостна. След трапезата гостите се поклониха и пред другите светини в манастира и потеглиха в две различни посоки – поклонниците от Америка на юг, а клириците от Румъния – на север към родината си.

Пътьом гостите от САЩ и Канада посетиха Рилският манастир – светилище за всяко българско вярващо сърце. Те бяха силно впечатлени от великолепието на манастира и красивата гледка къма околните планински върхове.

За жалост твърде кратко бе общуването ни с нашите православни братя и сестри от САЩ и Канада. На раздяла поклонниците ни молеха за молитви и ни уверяваха в своите прошения пред Бога за нас. Всъщност дали се разделихме? Не. Ние сме винаги заедно, в едно семейство, събрани и закриляни от нашия общ Небесен Отец.
© Bulgarian-Orthodox-Church.org